Co se děje s pletí po přechodu na přírodní kosmetiku

Po dlouhém používání konvenční kosmetiky, plné syntetických látek je na ně náš organismus tak navyklý, že může být rychlý přechod na přírodní kosmetiku trochu šok. Na co se připravit a jak tento krok sama sobě i své pleti usnadnit?

3 důvody, proč přejít na přírodní kosmetiku

Než se podíváme na to, co se s naší pleti děje po přechodu na čistě přírodní péči, řekněme si něco o tom, proč vlastně dát přírodní kosmetice zelenou. 

1. Podporuje přirozené procesy v kůži

Oproti konvenční kosmetice, která na sobě často vytváří “závislost” a snaží se všechny naše problémy sama maskovat, přírodní kosmetika se snaží dostat pokožku do rovnováhy, ve které se o sebe dokáže postarat sama. Do rovnováhy, kde…

  • ...kůže produkuje přiměřené množství kožního mazu, takže není ani suchá, ani příliš mastná
  • ...se rychle hojí jakákoliv drobná zranění nebo nedokonalosti
  • ...je kožní bariéra pevná a odolná, takže se pokožka nepodráždí s každým lehkým poklesem teplot nebo pár minutách na ostrém letní sluníčku
  • … kůže přirozeně stárne, ale neobjevují se na ní vrásky a další projevy stárnutí dřív, než je to třeba

Po mnoha letech používání syntetické kosmetiky tak může být tento odlišný přístup přírodní péče pro pleť trochu matoucí a bude si na něj muset postupně zvyknout (více v další části článku).

2. Je ohleduplná k našemu tělu

Kůže je největším orgánem našeho těla a zhruba 60 % chemických látek, které se nanesou na pleť, pronikají přímo do našeho krevního oběhu. V našem těle mohou potom způsobovat v lepším případě alergické reakce, v horším zvyšovat riziko vážných onemocnění, nervové či hormonální soustavy. 

Čistá přírodní kosmetika představuje bezpečnější alternativu, která poskytuje komplexní péči naší pleti a zároveň nepřináší nepříjemné vedlejší účinky na naše zdraví.

3. Je šetrná k životnímu prostředí

Konvenční kosmetika používá z velké části syntetické ingredience, které jsou nejen ekologicky náročné na výrobu (např. ropné deriváty jako je minerální olej a parafín), ale také biologicky nerozložitelné a toxické pro životní prostředí. Když si uvědomíte, jaké množství kosmetiky ve výsledku spláchneme s vodou ve sprše nebo umyvadle... je na místě pečlivě prozkoumat její složení.

Proč přechod může být náročný?

I když to nezní zrovna lákavě, pokožka se může po přechodu na přírodní kosmetiku dočasně o něco zhoršit. Během této fáze totiž začíná pokožku fungovat trošku jinak. Dochází k detoxikaci a nastartování samo-léčivých procesů pokožky. Konvenční kosmetika často pleť natolik vysušuje, že se pleť sama o sobě brání tak, že produkuje ještě více mazu.

Když proto najednou nahradíte všechny kosmetické produkty přírodními, pleť může být trochu “zmatená”. A pár dní může reagovat jinak, než jste zvyklá. Neměla by se ale dramaticky horšit nebo alergicky reagovat. V tom případě by byla na vinně spíše kosmetika samotná, resp. špatný výběr. 

Dejte proto pleti čas. Musí se nastartovat a znova obnovit procesy, ve kterých jí utlumila konvenční kosmetika. Postupně se ale naplno probudí, stabilizuje se a bohatě se vám odmění.

Jistější možností je ale konzultovat svůj výběr produktů a postup s odborníkem, abyste neudělala zbytečné chyby, které by mohly vaše začátky s přírodní kosmetikou znepříjemnit nebo vás nakonec úplně odradit. 

10 min. konzultace ZDARMA

24-DSC_5414

 OBJEDNAT 

 

Jak přechod usnadnit

Kůže potřebuje minimálně jeden celý cyklus (cca 28-42 dní), aby si na novou péči zvykla. Než proto přírodní produkty zastrčíte na nejvyšší poličku, dopřejte pokožce dostatek prostoru na postupný přechod. 

Pokud se i po 6 týdnech bude kůže zhoršovat, už pravděpodobně nejde o čištění, ale spíš o nevhodně zvolený produkt, který nesedí vaší pleti. Současně čištění/detoxikaci od nežádoucí alergické reakce poznáte tak tak, že se na pleti mohou objevit např. občasné pupínky, ale kůže by neměla být přecitlivělá, podrážděná a nepříjemně napjatá po použití produktu.

Než do přírodní péče skočíte po hlavě…

1) Začněte konvenční produkty nahrazovat přírodními pomalu a postupně, dopřejte kůži čas si zvyknout

2) Pečlivě čtěte složení i u "přírodních" produktů a nenechejte se nachytat lákavým zeleným balením nebo zavádějícími popisy na lahvičkách

3) Blízce se seznamte s typem vaší pleti a kosmetikou, která mu sedne

4) Nečekejte od přírodní kosmetiky úplně stejné vlastnosti jako od té syntetické - nelekejte se, pokud šampon bude méně pěnit nebo krém nebude mít silikonově sametovou konzistenci

5) Začněte s výměnou produktů, které používáte každý den (čisticí kosmetika, šampon, sérum…) a až poté postupně po vypotřebování začněte nahrazovat další produkty, které používáte jen občasně

6) Vsaďte na jednoduchost - není třeba používat desítky různých produktů a zejména zezačátku není vhodné pleť hned zahltit. 

✔︎ 3+1 produkt, se kterými si vystačíte při každodenní péči o vaši pleť

1. Odličovací olej nebo  EMULZE
2. Pleťová voda nebo tonikum
3. Pleťový krém

+ Pleťový olej/sérum, které  můžete, ale nemusíte do péče zařadit

✔︎ 1 produkt, který budete potřebovat k péči 1x týdně

Pleťový peeling

  • zbaví odumřelých kožních buněk
  • rozjasní ji a vyhladí
  • umožní lepší vstřebávání dalších ingrediencí

✔︎ K péči o tělo Vám budou stačit 2 produkty

1. Tělové mýdlo nebo sprchový gel
2. Tělový krém 

 

✔︎ K péči o vlasy Vám budou stačit 2 produkty

1. Šampon na vlasy
2. Kondicionér na vlasy

A co Váš rozpočet?

Musí být nutně používání kvalitní přírodní kosmetiky drahé? Pokud začnete se základní každodenní péčí (odličovací produkt, pleťová voda, krém), vystačíte si s částkou od 1 149 Kč dohromady. A nezapomeňte, že u nás každý týden probíhají akce a slevy, kdy si postupně můžete kosmetiku nakupovat a doplňovat se slevami více jak 20%. Aby Vám slevy neutekly, přihlaste se k odběru novinek níže a zanechte nám svůj e-mail.