Jak funguje aromaterapie

AROMATERAPIE

Cesta ke zdraví a harmonii pomocí esenciálních olejů

Aromaterapie, starodávná léčebná metoda, která využívá přírodní esenciální oleje, si nachází stále více příznivců po celém světě. Pro mnoho z nás se stává součástí každodenního života, protože pomáhá nejen s fyzickým, ale i psychickým zdravím. Tento článek vás provede světem aromaterapie, vysvětlí, jak funguje, a poradí, jak ji snadno zařadit do života.

13

Co je aromaterapie a jak funguje?

Aromaterapie využívá esenciální oleje – koncentrované vonné látky získávané z rostlin, květin, bylin a koření. Tyto oleje obsahují stovky aktivních látek, které mají různé účinky na tělo i mysl. Když vdechnete vůni esenciálního oleje, molekuly vůně vstupují do vašeho těla přes čichové nervy a stimulují limbický systém – část mozku zodpovědnou za emoce, chování a vzpomínky.

Esenciální oleje mohou ovlivňovat náladu, zmírnit stres nebo dokonce podpořit imunitní systém. Například levandulový olej je známý pro své uklidňující účinky, zatímco eukalyptový olej může pomoci při dýchacích obtížích. Aromaterapie tak může být skvělým doplňkem k relaxaci po náročném dni, k regeneraci po sportu nebo k dosažení klidného spánku.

Mozek

Jak začít s aromaterapií?

Aromaterapii lze začít praktikovat velmi jednoduše. Stačí vám difuzér, který rozptyluje vonné molekuly do vzduchu. Alternativou je i inhalace oleje přímo z lahvičky nebo pomocí kapesníku. Pokud hledáte přímější účinky, můžete přidat pár kapek olejové směsi do teplé koupele nebo vytvořit vlastní směs pro masáž.

Zde je několik základních tipů, jak začít s aromaterapií:

  1. Výběr oleje pro začátky – Vyberte esenciální olej, který odpovídá vaším aktuálním potřebám. Pro začátek sáhněte po těch nejužívanějších esencích. Např. na uklidnění může být ideální levandule pro povzbuzení ženskosti růže, zatímco pro probuzení energie může být užitečná máta peprná a zaručeně vás nakopnou citrusy.
  2. Bezpečnost především – Esenciální oleje jsou velmi silné, proto je vždy nařeďte před použitím na kůži. Vždy provádějte test snášenlivosti na malé ploše kůže.
  3. Experimentujte s kombinacemi – Různé oleje lze kombinovat, čímž vytvoříte unikátní vůně a účinky. Vyzkoušejte například směs levandule, bergamotu a šalvěje pro relaxační efekt.

Aromaterapie v kosmetice a péči o pleť

Esenciální oleje mohou být skvělým přínosem také v péči o pleť. Díky svým antibakteriálním, protizánětlivým a hydratačním vlastnostem jsou esenciální oleje v kosmetice často používané pro různé typy pleti. Například čajovníkový olej je skvělý pro problematickou pleť se sklonem k akné, zatímco růžový olej má regenerační a hydratační účinky, což ocení především zralejší pleť.

Pokud si pečující produkt tvoříte sama, nezapomeňte že při aplikaci na pleť je důležité esenciální oleje vždy naředit v nosném oleji (např. jojobový, mandlový nebo kokosový), protože jsou příliš koncentrované a mohly by způsobit podráždění. V kosmetice mohou esenciální oleje zlepšit strukturu pleti, snížit začervenání a podpořit hojení drobných poranění a mnoho dalšího. 

Pravidelné používání kvalitní pleťové kosmetiky obohacené o esenciální oleje může přinést viditelné výsledky a dodat pleti mladistvý vzhled.

Kapatko

Aromaterapie jako každodenní rituál

Pro ženy, které hledají způsob, jak se zbavit stresu, podpořit své záměry nebo zvládnout různé životní situace, uvolnit se nebo zlepšit kvalitu spánku, může být aromaterapie vhodným řešením. Zařadit aromaterapii do každodenního života není složité. Ať už použijete difuzér na nočním stolku, kapky oleje do koupele nebo jemnou masážní směs, aromaterapie vám může přinést harmonii a klid.

Začněte tím, že si vyberete esenciální oleje, které vás osloví a podporují váš záměr. Vyzkoušejte několik možností a najděte si své oblíbené vůně, které vás budou provázet na cestě ke zdraví a vyrovnanému životu. Aromaterapie je jednoduchá, ale účinná cesta k vnitřní rovnováze, kterou si můžete přizpůsobit podle vlastních potřeb a životního stylu.

 *U esenciálních olejů zde na e-shopu se snažíme poskytnout komplexní informace o účincích a možnostech využití. 

 

Podpis_s_fotkou