Jak vyzrát na pigmentové skvrny

Pihy, stařecké skvrny, flíčky po akné - to vše patří mezi formy hyperpigmentace. Proč k nim vlastně dochází a je možné jim předejít? A jak už existující skvrnky z pleti můžete vyzmizíkovat přírodní formou?

Druhy hyperpigmentace a jejich příčiny

Stařecké (sluneční) skvrny

Za vznikem stařeckých skvrn stojí zvýšená produkce melaninu, barviva, která přirozeně utváří barevný tón naší kůže. 

Melanin v kůži funguje jako přirozená ochrana proti UV záření. Častý pobyt na sluníčku ale způsobuje, že se melaninu produkuje víc, než by mělo. Začínají se proto objevovat flíčky a skvrnky tmavší barvy, než jakou má okolní kůže. Nejčastěji se stařecké skvrny objevují na částech těla, často vystavovaných slunci - tzn. na obličeji, krku, dekoltu, ramenech a rukách.

Jak jim předejít:

Pokud chcete výskyt stařeckých skvrn co nejvíc zredukovat, dbejte na dostatečnou ochranu pokožky před slunečním zářením. Nepřehánějte to s opalováním a kdykoliv vyrazíte na sluníčko, sáhněte po kvalitním opalovacím krému s dostatečným SPF.

TIP: Přírodní sluneční balzám na obličej

  • Přirozeně se vyskytující SPF z olejů
  • Protizánětlivý, antioxidační
  • Neobsahuje chemické filtry a konzervanty
  • Spousta vitamínů a výživných látek
  • Bojuje proti stárnutí pleti

Pigmentace_leto

Po-zánětlivá hyperpigmentace

Kromě stařeckých/slunečních skvrn k hyperpigmentaci dochází také po zahojeném zánětu kůže (např. při akné) Po-zánětlivá hyperpigmentace může být esteticky někdy nepříjemnější, než samotné aktivní akné. Výsledkem je podobně jako u stařeckých skvrn změna barvy kůže, která může mít růžový, červený, hnědý nebo nafialovělý tón, v závislosti na vaší barvě kůže a intenzitě hyperpigmentace. 

Po-zánětlivá hyperpigmentaci je někdy přezdívaná “pseudojizvení”. Oproti jizvám u hyperpigmentace nedochází ke ztrátě tkáně a nerovné zbarvení může přirozeně zmizet i bez jakékoliv léčby. V závislosti na míře hyperpigmentace to ale může trvat několik měsíců i let.

Jak jí předejít:

Aby hyperpigmentace byla to nejmenší, je potřeba zaměřit se už na samotné aktivní akné, snažit se ho zastavit v začátcích a podpořit přirozený proces hojení. Pokud trpíte problematickou pletí, buďte k ní o to ohleduplnější a šetrnější. Vyhněte se přehnanému čištění a drhnutí pletimačkání a škrábání pupínků a používání dráždivé kosmetiky. Namísto toho pleť 2x denně jemně zbavte nečistot čisticím gelem nebo balzámem, osvěžte květovou vodou a aplikujte krém nebo sérum, určený pro problematickou pleť. 

Konzistentní přírodní péče pomůže pleť vrátit zpět do rovnováhy, lépe regulovat tvorbu kožního mazu a předejít tak ucpávání pórů a vzniku akné.

Vybrané produkty: Čistící emulze s šalvějí a Tea Tree pro smíšenou a mastnou pleť24 hodinový krém pro mastnou a aknózní pleť

Melasma

Melasma je typ hyperpigmentace, které se někdy přezdívá “těhotenská maska”. Velmi často se totiž objevuje u žen v průběhu těhotenství a je ovlivňovaná hormonálními změnami. Melasma se projevuje zhruba u 10% těhotných žen, ale může se objevit i v jakékoliv jiné fázi života a může postihovat také muže.

Jak jí předejít:

Hormonální změny se na pleti nemusí projevit, než v létě vyjedete na dovolenou a začnete trávit více času na slunci. Stejně jako u stařeckých skvrn, i u melasmy totiž hraje sluneční záření významnou roli. Pokud se chcete projevům melasmy vyhnout, je proto důležité nepřehánět to se sluněním a používat opalovací krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem.

Přírodní péče pro pleť s hyperpigmentací

Pokud se na pleti hyperpigmentace projeví, návrat zpátky nenastane přes noc, ať už budete používat jakékoliv kosmetické přípravky. Pravidelné používání ale může tmavé skvrny zesvětlit, sjednotit celkový barevný tón pleti a současně pleti poskytnout ochranu před projevy stárnutí.

Evergetikon Noční pečující depigmentační olej

  • Redukuje a bělí pigmentové skvrny
  • Rozjasňuje a sjednocuje pleť 
  • Pomáhá i proti skvrnám po zahojeném akné
  • Působí protizánětlivě a antibakteriálně
  • Hojí, zklidňuje a regeneruje pokožku

Evergetikon 24h Obnovující krém proti vráskám s včelím voskem, růží a myrtou

  • Pomáhá zesvětlovat pigmentové skvrny
  • Redukuje vrásky a zabraňuje tvorbě nových
  • Hydratuje a vyživuje bez pocitu mastnoty
  • Zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky
  • Lze použít také jako intenzivní vyživující masku 

Esenciální oleje proti hyperpigmentaci

  • Geranium - usnadňuje regeneraci kůže, zbavuje začervenání, působí protizánětlivě, pomáhá zesvětlovat skvrny způsobené nadmírou slunečního záření. Současně napomáhá hydrataci, která příznivě ovlivňuje projevy jakékoliv hyperpigmentaci či i zjizvení.
  • Citron - působí antisepticky, hloubkově pleť pročišťuje a uvolňuje ucpané póry. Má zesvětlující účinky, pomáhá redukovat tmavé skvrny i jizvy. 
  • Neroli - zlepšuje absorpci vitamínu C, který pomáhá při hojení jizev a pozánětlivých projevů na kůži. Sám o sobě má antiseptické, protizánětlivé a antibakteriální účinky, které napomáhají hojení a regeneraci pokožky.
  • Ylang ylang - pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu,  podporuje regenerační procesy kůže, stimuluje růst nových buněk.