Modré zóny: Tajemství dlouhověkosti v Řecku

Vítejte v Modrých zónách

– místech na světě, kde se lidé dožívají nadprůměrného věku, často v dobrém zdraví a plné vitalitě. Jedna z těchto jedinečných oblastí se nachází i v Řecku, konkrétně na ostrově Ikaria, kde se místní obyvatelé dožívají vysokého věku v neobvykle dobrém zdravotním stavu. Co stojí za touto dlouhověkostí? Částečně za to mohou přírodní podmínky a tradiční životní styl, ale také hojné užívání bylin jako Malorita a Dikttamos, které se v místní kuchyni a péči o zdraví využívají po staletí.

Ikaria: Řecká Modrá zóna

Ostrov Ikaria se nachází v Egejském moři a je jedním z pěti míst na světě, která získala označení „Modrá zóna“. Ikariané žijí prostý život, který se vyznačuje pevnou komunitou, fyzickou aktivitou i v pozdním věku a zdravou stravou bohatou na zeleninu, olivový olej, ryby a byliny. Přírodní zdroje na ostrově, včetně minerálních pramenů, jsou dalším faktorem, který může přispívat k jejich zdraví a dlouhověkosti.

Recky_ostrov_baraky

Zajímavým aspektem ikarianské dlouhověkosti je právě používání místních bylin, jako jsou Malorita a Dikttamos. Tyto byliny jsou považovány za důležité prvky ikarianské kuchyně a léčitelství, přičemž jim místní lidé připisují množství blahodárných účinků na zdraví.

Krétské byliny: Malorita a Dikttamos

Kréta je známá svou bohatou flórou, která zahrnuje mnoho unikátních bylin. Mezi nimi jsou Malorita a Dikttamos, které si získaly oblibu i daleko za hranicemi Řecka. Malorita, je aromatická bylina, která se využívá nejen k ochucení jídel, ale také v tradičním léčitelství. Má příjemnou, jemně sladkou chuť a působí uklidňujícím dojmem, takže se často podává jako nálev na relaxaci a podporu trávení.

Dikttamos, zvaný také „Dictamus of Crete“, roste na strmých svazích a jeho sběr je náročný, ale i přesto se na něj místní spoléhají už po staletí. Předpokládá se, že má antiseptické vlastnosti a je často používán k podpoře imunitního systému a při léčbě nachlazení. má silné antioxidační vlastnosti a podporuje dobré zdraví. Z Dikttamosu se připravují čaje, které jsou ceněné pro svou schopnost zklidnit tělo a mysl, což se dokonale hodí pro chvíle odpočinku po náročném dni.

Caj

Jak aplikovat principy Modrých zón ve svém životě

Pokud vás fascinují příběhy z Modrých zón, můžete se inspirovat i vy. Nemusíte se stěhovat na ostrov, abyste mohli zažít některé z přínosů tohoto životního stylu. I když by to mohlo být krásné :)

Zkuste:

  1. Hodně choďte: chůze je považována za nejpřirozenější pohyb. Ideálně pak v přirozeném prostředí. Ikariané, i ti staří, každodenně chodí po hornatém terénu, ve spletitých starých uličkách, které jsou kolikrát příkré. A pak zase dolů z kopce. Tento pohyb si užívají, jdou pomalu a nespěchají.

  2. Do své stravy zařadit více bylin a olivového oleje: Malorita a Dikttamos jsou vynikající volbou. Můžete si je vychutnat jako studený či teplý nápoj nebo použít k ochucení jídel. Olivový olej ovlivňuje hladinu cholesterolu a krevního cukru. Obsahuje hodně antioxidantů a vitamínu E a K. 

  3. Najít rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem: Ikariané si umějí užívat klidných odpolední a tradičních siest. Dopřejte si čas na regeneraci. 

  4. Budovat a posilovat své vztahy: Lidé v Modrých zónách tráví hodně času se svou rodinou a přáteli, což výrazně přispívá k jejich psychické pohodě. 

  5. Jíst lokální a sezónní potraviny: Zaměřte se na zdravou, pestrou a přírodní stravu, která obsahuje dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a zdravých tuků.

Lide_oslava

V Modrých zónách nejsou žádné zázračné elixíry nebo přísné diety. Tajemství jejich dlouhověkosti tkví v jednoduchosti, rovnováze a propojení s přírodou. Vyzkoušejte některé z jejich principů a zazařte ve svém životě více klidu, zdraví a pohody. A kdo ví? Možná se díky Maloritě a Dikttamosu i vy budete cítit o něco blíže k tomu, jak žijí v Modrých zónách Řecka.

 
4o