Přírodní boj proti zánětům pleti

Trápí vás pupínky, zarudnutí a podráždění pleti? Zaměřte se na kosmetiku s vysokým obsahem hojivých, protizánětlivých látek. Příroda jich naštěstí nabízí celou řadu.

Jak a proč vzniká zánět?

Zánět nastává jako reakce na bakterie, viry, alergeny a další látky, které náš imunitní systém vyhodnotí jako své nepřátele. Zánětlivá pleť je obvykle zarudlá, je citlivá a horká na dotek, často svědí, bolí a projevuje se vyrážkou, pupínky, puchýřky nebo otoky.

Proti zánětu je třeba bojovat zevnitř i zvenku. Tak jako u jakéhokoliv jiného zdravotního problému, totiž všechno souvisí se vším. Vhodná kosmetická péče pomůže vaši pleť zklidnit, zmírní zarudnutí a urychlí regeneraci pokožky. Drobné změny jídelníčku a každodenního režimu potom zabrání dalším zánětlivým procesům v organismu. 

esencialni_oleje

Protizánětlivé přírodní ingredience v kosmetice

Cílem protizánětlivé kosmetiky je mírnit účinky určitých enzymů v těle, které způsobují otoky a záněty kůže. Tím, že proti zánětu zakročíte hned na začátku a pomůžete pokožku přirozeně zklidnit, zabráníte poškození kůže a dalšímu rozvoji zánětu.

Mezi protizánětlivé ingredience v kosmetice patří:

Aloe Vera

Aloe vera je úžasnou ingrediencí pro zánětlivou a podrážděnou pleť. Zmírňuje zánět a s ním spojenou bolest a přeciltivělost kůže, příjemně chladí a napomáhá celkové regeneraci. Aloe Vera využijete také jako SOS pomoc při spálení od sluníčka nebo po bodnutí hmyzem. Kůži zbaví horkosti, zarudnutí i nepříjemného otoku.

Tip: Evergetikon Aloe Vera hydratační gel

Zelený čaj

Zelený čaj je zásobárnou zdraví prospěšných antioxidantů - polyfenolů. Zabraňuje tvorbě (nebo dalšímu rozvoji) zánětu a současně pleť chrání před negativními účinky UV záření, před předčasným stárnutím, vznikem vrásek a a pigmentových skvrn. 

Měsíček

Měsíček má zklidňující, hojivé a protitánětlivé vlastnosti. Je vhodné ho zařadit do péče o aknózní, ekzematickou i extrémně vysušenou a citlivou pleť. Olejíček z měsíčku redukuje zánět v kůži, aniž by pokožku vysušoval a díky vysokému obsahu antioxidantů jí chrání před budoucím poškozením.

Tip: Evergetikon Tělový olej s měsíčkem

Kurkuma

Kurkuma je oblíbenou složkou kosmetické péče asijských žen. Patří mezi silné antioxidanty a snižuje produkci molekul, vyvolávajících zánět. Výrazně urychluje hojení a je mimo jiné skvělým spojencem pro ty, které trápí akné nebo psoriáza.

Včelí vosk

Včelí vosk pomáhá redukovat otoky a zbavovat nepříjemného svědění, spojeného se zánětem kůže. Vytváří na pokožce vrstvu, která jí poskytuje ochrannoubariéru proti negativním vlivům okolí (změny počasí, nečistoty z ovzduší, nadmíra slunečního záření…). Usnadňuje regeneraci pokožky, předchází předčasnému stárnutí a pomáhá při léčbě akné, ekzémů nebo psoriázy.

TIP: Krétská všestranná mast s včelím voskem

Stravou proti zánětu

Opakující se záněty mohou mít hlubší příčinu, kterou samotná kosmetika nedokáže zacílit. V první řadě je proto dobré se zaměřit na svou stravu. Zánět mohou způsobovat/zhoršovat mimo jiné rafinované sacharidy (cukr, bílá mouka, sladké pečivo…), smažené potraviny/fast-food, slazené limonády, červené maso, uzeniny nebo margaríny.

Problém může spočívat také v potravinové alergii nebo intoleranci. Tělo každého z nás funguje trochu jinak a co nečí imunitní systém může vyhodnotit jako zdraví prospěšnou potravinu, může ten náš brát jako za nepřítele. A začne se mu okamžitě bránit - jak jinak než zánětem.

Mezi velmi časté alergeny patří např. mléčné výrobky, pšenice nebo lepek obecně, ořechy, semínka, arašídy, ryby nebo vejce. 

Pro zmírnění zánětlivých procesů v těle se snažte vyřadit (nebo alespoň zredukovat) potraviny, které by potenciálně mohly zánět zhoršovat, a namísto nich zařaďte:

  • zelenou listovou zelenina (špenát, polníček, rukola…) - bohaté na vitamín E, protizánětlivě působící antioxidant
  • avokádo - obsahuje zdravé mononasycené mastné kyseliny a protizánětlivé antioxidanty 
  • košťálová zelenina (brokolice, květák, kapusta, kadeřávek, kedluben) - obsahují antioxidanty, snižující zánět v těle
  • bobulové ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky) - obsahují antokyany, antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky a zvyšují tak odolnost vůči nemocem
  • ořechy a semínka - obsahují zdravé tuky, omega-3 mastné kysliny a vlákninu
  • tučné ryby (losos, makrela, tuňák, sardinky) - patří mezi významné zdroje omega-3 mastných kyselin, které regulují zánětlivé procesy v těle

Stres vs. zánět v těle

Stres mnozí považují jen za nepříjemný pocit a jeho spojitost s fyzickým zdraví berou na lehkou váhu. Stres je al v první řadě fyzickým projevem našeho těla. Vyplavuje se při něm zejména stresový hormon kortizol, který z dlouhodobého hlediska zvyšuje zánětlivost v těle a současně redukuje množství bílých krvinek, které tělo brání před infekcemi.

Jako prevenci proti zánětům (nejen těm na kůži) se proto zaměřte také na míru stresu ve svém každodenním životě. Vyhraďte si dostatek prostoru na odpočinek a utřiďte si své úkoly a myšlenky, abyste předešly přehlcení a stresu.