Promeditujte se k vnitřnímu klidu

O meditaci stále koluje řada mýtů. Mnoho lidí má zafixované, že je při meditaci třeba sedět ve zkříženém sedu, v naprostém klidu a tichu, případně, že je meditace spojená s určitým náboženstvím. Nic z toho ale není nutná pravda. Skvělých účinků meditace si může užívat naprosto kdokoliv a to v mnoha různých formách.

Co je meditace?

Meditace v první řadě není aktivita, ale spíš stav. Do tohoto stavu vedou různé cesty - i když meditovat můžete v tichu, například jen pozorováním svého dechu, je možné se do meditace dostat také aktivní formou - tancem, dupáním, skákáním...

Meditace se někdy vysvětluje jak stav bez mysli, bez myšlenek. Pokud jdeme do meditace s tímto cílem, ale hlavou nám budou stále proudit všemožné neodbytné myšlenky, může nás to odradit. Kouzlo ale není ani tak v tom, myšlenek se úplně zbavit - spíš nezamotávat se do nich. Nechat myšlenky hlavou projít, ale nenásledovat je. 

Cílem meditace je stát se pozorovatelem. Všímat si všeho, co se uvnitř nás i okolo nás děje, ale nezúčastňovat se toho, nehodnotit, jen pozorovat.

meditace

Jak s meditací začít?

Meditace má aktivní nebo pasivní formu. Pasivní meditace je to, co znáš většina z nás. Jde o meditaci, kdy pouze sedíme/ležíme v klidu a tichu a pozorujeme, co se uvnitř nás děje. 

Při aktivní meditaci nejprve přichází fáze, kdy ze sebe skrz pohyb nebo zvuk uvolníme všechno napětí, rušivé myšlenky, zadržované emoce a až poté se přesuneme do klidu a ticha.

Tento způsob meditace může být pro řadu lidí mnohem přirozenější a efektivnější. Náš každodenní život je tak plný všemožných vjemů, pořád se něco okolo nás děje, pořád se něco mění, pořád vstřebáváme nové informace… a může tak být náročné si jen sednout a tiše meditovat. To samé pokud jsme rozrušení, rozzlobení a potřebujeme své emoce nejdřív dostat ven, abychom je poté mohli zklidnit.

Jak začít s aktivní meditací

Aktivní meditace může být různé formy a je dobré při začátcích s ní mít dohled zkušeného lektora, který nás navede a pomůže nám i při katarzi vytvořit bezpečné hranice. V domácím prostředí ale můžete zkusit jednoduchou formu aktivní meditace:

  • Pusťte si dynamickou hudbu (ideálně beze slov)
  • Zavřete oči a uvolníte své tělo pohybem (tancem, skákáním, dupáním) 
  • Až hudba dohraje, zůstaňte stát nebo si sedněte a chvili zůstaňte v tichu. 
  • Pozorujte, co se ve vašem těle a vaší mysli děje, vnímejte jak dýcháte, jak se právě teď cítíte. Jestli jste uvolněnější, klidnější...

Jak začít s pasivní meditací

  • Pohodlně si sedněte nebo lehněte
  • Nastavte si na mobilu budík za 5-10 minut (nebo déle)
  • Zavřete oči a zaměřte se na svůj dech
  • Pomalu dech prodlužujte a prohlubujte
  • Nechte dech dojít až dolů do břicha a vnímejte, jak se břicho zvedá
  • Vnímejte, jak se s každým výdechem vaše tělo i mysl víc a víc uvolňuje
  • Když přijdou jakékoliv myšlenky, jen si jich všimněte a nechte je zase odejít

Aromaterapie

Aromaterapie při meditaci

Se zklidněním těla a mysli a přechodem do meditativního stavu vám mohou napomoct také vůně. Aromaterapie je proto skvělým doplňkem jakékoliv meditační praxe. Než se do meditace pustíte, nachystejte si pohodlné, příjemné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Připravte si poblíž aromalampu nebo difuzér a nakapejte do něj pár kapek vybraného esenciálního oleje:

  • Neroli - zmírňuje stres, uvolňuje smutek, pročišťuje mysl, podporuje sebelásku a sebepřijetí
  • Levandule navozuje stav uvolnění, harmonizuje emoce, zmírňuje návaly úzkosti, smutku, zlepšuje soustředění
  • Ylang ylang - zklidňuje negativní emoce (smutek, zlost, frustraci), uvolňuje nervové napětí, zlepšuje náladu
  • Šalvěj - očišťuje prostředí od negativní energie, zlepšuje náladu, nastoluje emoční rovnováhu

 

Účinky meditace

Zmírňuje stres

Jedním z častých důvodů, proč se lidé rozhodnou zkusit meditaci, je zmírnění stresu. Při stresové reakci se v našem těle produkuje více hormonu korzitulu. Ten z dlouhodobého hlediska zvyšuje zánětlivé procesy v těle, zvyšuje riziko deprese, úzkosti, nespavosti, ale taky zvýšeného krevního tlaku a celkového vyčerpání. 

Meditační techniky pomáhají mírnit efekty negativní stresu, zklidňují mysl a navozují v těle stav uvolnění.

Pomáhá proti úzkosti 

Snížení stresu také může pomoct v případě, že máte sklony k úzkostem. Tím, že si vyhradíme čas na sebe, kdy si pobudeme jen se svým tělem a svými myšlenkami, můžeme na chvíli vystoupit z každodenního koloběhu starostí. Pocity, které jsou tak intenzivní a zahlcující, najednou můžou ztratit takovou váhu.

Současně nás meditace vytrhává z nekonečného proudu myšlenek zpátky do přítomného okamžiku. Pomáhá nám lépe si uvědomit a procítit svoje vlastní tělo, což je jedním ze základních kroků při úzkostných a panických stavech.

Nastoluje emoční rovnováhu

Meditace nám pomáhá být více ve spojení sami se sebou. Pomáhá nám vytvořit si prostor uvnitř sebe, do kterého se můžeme vrátit kdykoliv je toho na nás moc a potřebujeme načerpat klid a energii. 

Díky meditaci máme prostor všechny své pocity a vjemy uvnitř v klidu zpracovat, zklidnit je, uvolnit a předejít tak emočním výbuchům a výrazným výkyvům nálad. Obecně z nás tak meditace dělá vyrovnanějšího člověka.

Zvyšuje soustředěnost a trpělivost

I 5 minut meditace může být na začátku výzvou. Obzvlášť pokud si sednete opravdu do ticha a budete tam jen se sebou a svými myšlenkami. Meditace tak zvyšuje naši trpělivost a soustředěnost, kterou poté využijeme i v mnoha dalších oblastech našeho života.

Dělá nás všímavější

Jedním z velkých přínosů meditace je větší vnímavost k tomu, co se děje okolo i uvnitř nás samotných. V každodenním životě totiž často přepínáme na autopilota a nevšímáme si drobností okolo sebe. Toho, co vidíme, slyšíme, jak se cítí naše vlastní tělo… 

Meditace nás učí být ve větší harmonii a silnějším spojením sama se sebou. 

Může pomoct proti závislostem

Mentální trénink, který meditace nabízí, nám pomáhá vracet sebekontrolu. Zároveň nám zvyšuje povědomí o spouštěcích našich závislostí a nezdravých návyků. Namísto toho, abychom podlehly těmto impulzům (například jít si vzít čokoládu nebo cigaretu), můžeme pochopit proč nás to k této závislosti táhne a pomalu se jí snažit vzdát.