Večerní rutina pro klidný spánek

Rutina našemu dni a naší mysli dodává řád a stabilitu. Několik opakujících se činností vytváří prostor, který tam pro nás vždycky existuje, na který se můžeme spolehnout a který se nemění, ať už se okolo nás děje cokoliv. Jaké aktivity to večerní rutiny zařadit, aby vám poskytla uvolnění po dlouhém dni a naladila vás na klidný spánek?

Jemné protažení

Obzvlášť pokud máte sedavé zaměstnání, může být tělo po celém dni ztuhlé a bolavé. Před spaním je tak vhodné pár minut věnovat jemnému meditativnímu protažení. Při něm se soustřeďte pouze na své tělo, svůj dech a svůj tělesný prožitek. Díky tomu se dostanete z nekonečného proudu myšlenek zpět do přítomného okamžiku a připravíte se na klidný spánek.

Při cvičení můžete už klidně sedět a později i ležet v posteli. Zahýbejte chodidly, jemně si protáhněte prsty na rukou, zápěstí (důležité zejména po dlouhé práci u počítače), udělejte pár kroužků rameny a hlavou. Vnímejte potřeby svého těla. Cítíte chuť zahýbat konkrétní částí? Předklonit se, zaklonit, udělat jemnou rotaci? Následujte tělo tam, kam vás vede. 

zena_v_posteli

 

Večerní péče o pleť

Během noci v kůži probíhají důležité regenerační procesy. Zatímco přes den je pleť vystavená mnoha nepříznivým vnějším vlivům (sluneční záření, vítr, smog, vytápěné nebo naopak klimatizované místnosti…), v noci má prostor odpočívat a obnovovat se. Zvyšuje se prokrvení kůže, regenerují se kožní buňky a dochází k eliminaci škodlivých účinků UV záření.

Je proto velmi důležité pleť důkladně odlíčit a očistit, aby si v noci mohla ”oddechnout” a nastartovat své regenerační procesy. Během noci kůže produkuje také menší množství kožního mazu, takže je v následné péči vhodné zvolit hutnější krém, který jí dodá dostatečnou ochranu a výživu.

TIP: Odličovací olej s heřmánkem

  • vhodný pro všechny typy pleti
  • působí protizánětlivě
  • výrazně napomáhá hydrataci
  • předchází předčasnému stárnutí pleti

 

Večerní kosmetický rituál může prospět nejen vaší pleti, ale i vaší mysli. Když zařadíte do své péče přírodní kosmetiku s éterickými oleji, zbavíte svou mysl nahromaděného stresu a navodíte v těle stav příjemného uvolnění.

15

TIP: Pleťový elixír Rose de Mai

  • vhodný pro normální, smíšenou až lehce mastnou pleť
  • vyhlazuje jemné vrásky a redukuje další projevy stárnutí
  • pomáhá zbavovat pupínků a urychluje jejich hojení
  • intenzivně pleť vyživuje, zjemňuje a vyhlazuje

 Journaling

Jednou ze skvělých metod, jak se večer zbavit starostí, myšlenek na nesplněné úkoly a na všechno, co vás další den čeká, je psaní deníku. Tím, že dáme své myšlenky na papír, už je jednoduše nemusíme držet v hlavě. 

Není potřeba mít spisovatelské nadání, abyste se do psaní mohly pustit. Stačí si vzít propisku a papír nebo deník a začít volně psát o svém dni. Neřešte gramatiku ani krasopis a použijte psaní pouze pro očištění své mysli.

Pokud vás mysl najednou zavede úplně novým směrem - začnete přemýšlet o filmu, který jste viděly, o slovech, která vám někdo řekl před týdnem, o plánech, které vás ve zbytku dne čekají… nechte ji. Nechte své myšlenky volně přicházet a bez hodnocení a souzení je zachycujte na papíře. 

Bez názvu (1024 x 600 px) (2)

Dechová cvičení

Dalším způsobem, jak se večer naladit sama na sebe, uvolnit své tělo a mysl a zklidnit se před spaním, je práce s dechem. Během dne je náš dech často plytký a zrychlený - obzvlášť potom ve stresujících situacích. 

Klidné, hluboké dýchání naopak v těle aktivuje parasympatický nervový systém, který je spojený se stavem uvolnění. Jen tím, že náš dech vědomě zpomalíme, posíláme našemu mozku zprávu, že je vše v pořádku a že může povolit svou ostražitost vůči hrozícímu nebezpečí.

Při práci s dechem vám může (minimálně na začátku) pomoct počítání. Naše mysl se totiž dokáže vědomě soustředit vždy jen na jednu myšlenku a počítáním její pozornost odvedeme od svých starostí. Počítat můžete jednotlivé nádechy a výdechy, nebo můžete při každém nádechu, výdechu (případně také při zadržení dechu) počítat na několik dob.

Výdech by měl být ideálně o něco delší než nádech, právě tak naše tělo dostává signál, aby se uvolnilo. Zkusit můžete například jednoduchou techniku 4-7-8. S každým nádechem počítejte do 4, dech na 7 dob zadržte a na 8 dob vydechujte. Ze začátku můžete počítat rychleji, a jakmile si zvyknete a svůj dech dokážete prodloužit, můžete počítání zpomalit. 

Práci s dechem můžete podpořit také aromaterapií. Nakapejte si pár kapek do aromalampy, difuzéru nebo jen do misky s horkou vodou a nechte vůně prohloubit vaši relaxaci.

Vhodné olejíčky pro klidný spánek

  • Levandule - uvolňuje, pomáhá proti stresu, zlepšuje kvalitu spánku
  • Neroli - vyrovnává krevní tlak, povoluje negativní emoce, pomáhá při nespavosti
  • Bergamot- zklidňuje, uvolňuje, zpomaluje krevní tlak a tep
  • Ylang ylang - má jemně sedativní účinky, povoluje stres a napětí
  • Cedrové dřevo - pročišťuje mysl od negativních emocí, má sedativní účinek, zbavuje nespavosti