Vrásky, otoky, kruhy pod očima - jak na ně?

Oční okolí je místo, na kterém se často objevují známky stárnutí jako první - zejména při nedostatečné a nevhodné kosmetické péči. Čím je tato části pleti odlišná a jak o ni správně pečovat?

Péče o oční okolí

Kůže okolo očí je tenčí a a jemnější než na ostatních částech těla. Naše oči navíc celý den pořádně namáháme i v běžném “provozu”. Neustále mrkáme, měníme výraz tváře, mhouříme oči před sluníčkem, mneme si je, dlouhý čas trávíme koukáním do obrazovek a někdy k tomu všemu nosíme ještě pořádnou vrstvu líčidel. 

Velmi snadno tak dochází k podráždění, alergickým reakcím, otokům, kruhům pod očima a projevům stárnutí.

oci

Jak stárnutí pokožky okolo očí předejít?

Dbejte na šetrné odlíčení

Nedostatečné nebo nešetrné odlíčení make-upu může způsobovat nepříjemné podráždění očí a z dlouhodobého hlediska může vést k výraznému urychlení projevů stárnutí. 

Při odličování vždy volte co nejšetrnější produkty bez syntetických konzervantů a parfemace, které by mohly oči dráždit. Pleť nikdy nedřete a konkrétně při odličování očí vždy zbytky líčidel stírejte směrem shora dolů a zdola nahoru - ne ze středu do kraje. Právě to totiž může vést ke vzniku vrásek. 

TIP: Odličovací olej s heřmánkem

  • vhodný pro všechny typy pleti
  • působí protizánětlivě
  • výrazně napomáhá hydrataci
  • předchází předčasnému stárnutí pleti

Dodejte pokožce potřebnou hydrataci

Pokud kůže nemá dostatek hydratace, chová se podobně jako vysušená rozinka - smrskne se a začnou se objevovat postupně hlubší a hlubší vrásky. S přibývajícím věkem má pokožka navíc snadněji hydrataci ztrácí, a je proto důležité ji dodat zvenčí.

Oční okolí je citlivější než ostatní části obličeje, a při použití běžného pleťového krému může v některých případech dojít k podráždění. Je proto vhodné sáhnout pro krému nebo séru speciálně vyvinutém právě pro péči o oční okolí.

IMG_6846

TIP: Oční krém proti vráskám s Aloe a okurkou

  • intenzivně hydratuje
  • redukuje jemné vrásky okolo očí
  • stimuluje produkci kolagenu
  • zklidňuje citlivou pokožku

Zbavte se otoků přírodní cestou

Otoky a kruhy pod očima může docházet z několika důvodů. Často je ráno v zrcadle můžeme objevit, když jsme nedostatečně vyspalí, když jsme plakali nebo jsme trávili čas v zakouřené místnosti. To vše oči dráždí a způsobuje otoky víček. Svoji roli také hraje dlouhý čas strávený u počítače, nedostatečný pitný režim nebo přílišný příjem soli v jídelníčku. To vše se může podílet na vzniku otoků a tmavých kruhů pod očima.

V rámci kosmetické péče mohou s tímto problémem pomoc ingredience jako:

  • aloe vera - osvěžuje, ochlazuje, zlepšuje cirkulaci krve a napomáhá tak vyplavovat zadržované tekutiny, způsobující otoky
  • kofein - zbavuje otoků, působí jako antioxidant (= chrání kůži před předčasným stárnutím)
  • okurka - poskytuje okamžitou úlevu unaveným, opuchlým očím a zlepšuje hydrataci pokožky
  • zelený čaj - je nabitý antioxidanty, redukuje zánětlivé reakce, osvěžuje oči a zlepšuje současně pružnost a pevnost pokožky v očním okolí

Posviťte si na svůj spánkový režim

Nevyspání, extrémně únava nebo překročení správné hodiny, kdy bychom měli jít do postele, se může projevit tmavými kruhy pod očima. Nedostatek kvalitního spánku způsobuje, že pokožka vypadá mdle a bledě a jsou na ní o to viditelnější tmavé tkáně a krevní cévy, schovávající se pod kůží.

Potřebná délka spánku je individuální, ale u dospělého člověka se pohybuje okolo 7 hodin. Pokud je to možné, snažte se chodit spát a vstávat zhruba ve stejný čas během pracovního týdne i víkendu. Nastavením pravidelnho režimu podpoříte celkovou kvalitu spánku a ráno se vám bude i o to lépe vstávat.

Chraňte se před sluncem

UV záření má neblahý vliv na pokožku celého našeho těla - oční okolí nevyjímaje. Přispívají k přemnožení volných radikálů v našem těle, čímž urychlují stárnutí pokožky. Kůže tak ztrácí svou pevnost a elasticitu, objevují se stále další vrásky a již existující se dál prohlubují. Na samotném vzniku vrásek se podílí také mhouření očí před sluníčkem a neustálý pohyb svalů okolo očí. 

Abyste nepříznivým vlivům slunečního záření předešli a zároveň si slunečné dny naplno užili, nezapomínejte na šetrný opalovací krém a kvalitní sluneční brýle.

TIP: Evergetikon Přírodní sluneční balzám na obličej
  • pomáhá přirozeně ochránit pleť
  • chrání ji před vznikem pigmentových skvrn
  • regeneruje pokožku
  • zklidňuje a rozjasňuje

IMG_6795

Zredukujte čas, který trávíte u obrazovek

Modré záření, které monitory počítačů i naše mobily vyzařují, má řadu negativních vlivů. Pokud u obrazovek trávíme čas ve večerních hodinách, může dojít k narušení produkce melaninu (hormonu, který navozuje ospalost) a tím k nespavosti nebo zhoršené kvalitě spánku. 

Modré záření také zvyšuje riziko oxidačního stresu v organismu a urychluje projevy stárnutí- včetně vzniku vrásek.

Při práci na počítači nebo mobilu si proto dávejte pravidelné přestávky, kdy svůj zrak namíříte ideálně do zeleně (nebo alespoň na stěnu před sebou). Pokud je to možné, obrazovku mějte ve větší vzdálenosti před sebou a při delší práci používejte ochranné brýle s filtrem proti modrému záření.