Vrásky z cukru

Jak nadměrná konzumace cukru způsobuje vrásky: Co byste měly vědět?

Určitě už víte, že cukr není nejlepší pro naši postavu, ani zdraví obecně, ale věděly jste, že může také urychlit stárnutí pokožky a způsobovat vrásky? Příliš mnoho cukru v naší stravě totiž vede k procesu zvanému glykace. Při něm se molekuly cukru navazují na bílkoviny, například kolagen a elastin, které jsou klíčové pro pružnost a mladistvý vzhled pleti.

Kolagen a elastin udržují pokožku pevnou a hladkou. Když se na ně naváže cukr, vznikají tzv. AGEs (konečné produkty pokročilé glykace), které tyto bílkoviny poškozují a oslabují. Výsledkem je, že pokožka ztrácí svou pevnost a objevují se vrásky. Co je ještě horší, glykace také zhoršuje schopnost pokožky se regenerovat. Tento proces začíná být znatelný zejména po třicítce, kdy tělo přirozeně začíná ztrácet kolagen. Pokud tedy konzumujete hodně cukru, zrychlujete tak tento proces, což vede k předčasným známkám stárnutí.

Dortiky

Ohrožena není jen naše pokožka

Tento proces nepoškozuje pouze kolagen a elastin v kůži, ale také ve tkáních a orgánech. Stejně jako pokožka, i naše vnitřní orgány mohou tedy v důsledku nadměrné konzumace cukru a procesu glykace ztrácet pružnost. 

Jedná se například o:

  • cévní systém (výsledkem je tuhnutí tepen, což může zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních onemocnění)
  • srdce (ovlivňuje schopnost srdce efektivně pumpovat krev a může přispět k rozvoji srdečních onemocnění)
  • ledviny (snižuje jejich schopnosti filtrovat krev a efektivně odstraňovat odpady, což se často projevuje u lidí s cukrovkou)
  •  plíce (zhoršuje pružnosti plic a snižuje jejich schopnost se rozpínat a stahovat při dýchání, což může vést k dýchacím potížím)

A co dělat?

Omezit přidaný cukr v jídelníčku a co nejvíce se vyhýbat vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.  Zaměřit se na potraviny bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti poškození způsobenému glykací a volnými radikály a a tím pomáhají zpomalit proces stárnutí a snižovat riziko chronických onemocnění. Jedná se zejména o:

  • Bobule jako borůvky, maliny, ostružiny a jahody, Ořechy a semena jako vlašské ořechy a  slunečnicová semínka, Kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % a více), Listová zelenina jako špenát a kapusta, Rajčata, Zelený čaj, Ovoce jako granátová jablka a citrusy, Vybraná koření např. kurkuma nebo skořice a zázvor.

Jitka